توی این مقاله می خواهیم مفاهیم اولیه وب و اینترنت را با هم مرور کنیم . مفاهیمی مثل سرور ، دامنه ، وب پروتکل و غیره. هدفمون رسیدن به یک دید کلی و درست از وب و اینترنت هست. پس وارد جزئیات نمی شیم و فقط تعاریف و اصطلاحات پر کاربرد رو بیان می کنیم.
آماده اید؟
بزن بریم 😉
آنچه در این مقاله می خوانید:
–
وب چیست؟
World Wide Web یا همان شبکه جهانی وب مجموعه ای از وبسایت ها است که از طریق بستر اینترنت به هم متصل هستند. به عبارت دیگر وب یک سامانه اطلاعاتی از پرونده های ابرمتنی ( HTML ) است که به کمک مرورگر و با نوشتن نشانی وب یا URL می توان در آن حرکت کرد.
بعنوان مثال یک کتابخانه دیجیتال گسترده در سر تا سر جهان را فرض کنید که کتابهای آن در کامپیوترها ذخیره شده و شما با وارد کردن نام کتاب از طریق مرورگر کامپیوتر خود به آن دسترسی دارید.
–
وبسایت چیست؟
- مجموعه ای از صفحات به هم پیوسته شامل متن ، تصاویر ، ویدیو و . . . است که از طریق یک آدرس اینترنتی یکتا که URL نامیده می شود قابل دسترس است.
- وبسایت ها کاربردهای مختلفی از جمله شخصی ، تجاری ، دولتی و . . . دارند و با موضوع و هدف خاصی طراحی می شوند.
–
انواع وبسایت
سایت ها را می توان به دو دسته استاتیک و داینامیک تقسیم کرد:
سایت استاتیک: به سایت هایی گفته می شود که محتوای آن ثابت است و امکان دسترسی به پایگاه داده و ایجاد محتوا یا ویرایش سایت به صورت آنلاین در آن وجود ندارد.
این سایت ها معمولا توسط HTML کدنویسی می شوند و برای ویرایش مطالب سایت می بایست یک برنامه نویس سورس کد آن را ویرایش کرده و روی سرور قرار دهد.
این سایت ها مناسب افرادی است که نیازی به تغییر محتوای سایت خود ندارند و اطلاعات سایت در طول زمان تغییری نمی کند. به عنوان مثال سایت شخصی کسی که رزومه کاری و اطلاعات تماس خود را در آن منتشر کرده است.
هزینه ایجاد سایت استاتیک نسبت به سایت داینامیک به دلیل ساختار ساده آن پایین بوده و در زمان کوتاهی راه اندازی می شود. در مقابل هزینه ایجاد تغییرات در سایت و ایجاد محتوای جدید نسبت به سایت داینامیک زیاد است. برای هر تغییر شما نیاز به استخدام برنامه نویس دارید تا کد منبع سایت را ویرایش نموده که مستلزم هزینه و زمان زیادی می باشد.
سایت داینامیک: سایت هایی که پنل مدیریت دارند و کاربر می تواند محتوای آن را از طریق مرورگر ویرایش نماید سایت داینامیک نام دارند. این سایت ها یک پایگاه داده روی سرور دارند و کاربران می توانند بدون داشتن دانش برنامه نویسی و از طریق پنل مدیریت سایت مطالب جدید را روی سایت آپلود نمایند.
وبسایت های داینامیک پویا و قابل گسترش هستند و به روز رسانی محتوا و اضافه نمودن قابلیت های جدید در آنها بسیار راحت انجام می شود. در در این سایت ها کاربران به صورت تعاملی اطلاعات را در پایگاه داده ذخیره یا واکشی می کنند.
در مقابل ساخت یک سایت داینامیک یا پویا نسبت به سایت استاتیک زمان بر بوده و نیاز به دانش برنامه نویسی بالایی دارد.
–
وب سرور چیست؟
وب سرور یا به اختصار سرور یک کامپیوتر قدرتمند همیشه روشن و متصل به اینترنت است که از آن برای میزبانی سایت ها استفاده می شود. کاربران با وارد کردن آدرس URL سایت مورد نظر در مرورگر قادر به دیدن سایت می باشند.
مفهوم سرور در کنار مفهوم دیگری به نام کلاینت معنی پیدا می کند. کلاینت یا مشتری به کامپیوتری گفته می شود که یک درخواست را به سرور ارسال می کند. سرور اطلاعات ارسال شده را پردازش کرده و پاسخ را در قالب صفحات وب به کلاینت برمی گرداند.
تعریف بالا یک مدل را ارائه می دهد که به آن مدل client-server می گویند. به عنوان مثال زمانی که شما آدرس raiatec.com را در را در مرورگر لپ تاپ تان وارد می کنید لپ تاپ شما یک کلاینت است که یک درخواست یا request به سرور ارسال می کند. سرور درخواست را دریافت و پردازش می کند سپس محتویات سایت مورد درخواست را برمی گرداند.
اگر کامپیوتر شما از سخت افزار مناسبی برخوردار باشد می توانید از آن بعنوان سرور برای ارئه سایت خود استفاده کنید که برای مقاصد آموزشی یا تمرینی قابل استفاده است زیرا سرورها از سخت افزار قدرتمند همیشه روشن و همچنین نرم افزارهای سرور و تیم پشتیبانی قوی جهت رفع مشکلات احتمالی و همچنین تامین امنیت سایت و اطلاعات شما برخوردار هستند.
–
هاست چیست؟
Host در انگلیسی به معنی میزبان است. هاست به فضایی از سرور گفته می شود که اطلاعات و فایل های وبسایت در آن بارگذاری می شود. به عبارت دیگر سخت افزار سرور به چندین قسمت مجازی تقسیم شده که به هر کدام هاست یا میزبان گفته می شود.
–
تعریف IP و دامنه
هر دستگاهی که به شبکه متصل است به جهت شناسایی و امکان اتصال به شبکه نیاز به یک شناسه منحصر به فرد و یکتا دارد که به آن IP می گویند. IP مخفف Internet Protocol رشته ای از اعداد است که با نقطه از هم جدا می شوند. مثلا با وارد کردن آی پی یاهو 98.137.11.163 در مرورگر می توانیم به کامپیوتری که سایت روی آن نصب شده است متصل شده و سایت را مشاهده کنیم.
سؤال بعدی این است که اگر با وارد کردن IP سایت یاهو که رشته ای از اعداد است به سایت دسترسی پیدا می کنیم پس نام سایت yahoo.com چیست؟ بله yahoo.com نام دامنه است.
تعریف دامنه: از آنجا که به خاطر سپردن و استفاده از IP کار دشواری است از دامنه یا Domin استفاده می کنیم. شما می توانید بجای IP نام دامنه را در مرور گر وارد کرده و سایت را مشاهده کنید.
این مشابه همان کاری است که ما در تلفن همرامان بجای حفظ کردن و یا نوشتن شماره تلفن ها آنها را در دفترچه تلفن مان با نام مخاطب ذخیره می کنیم و برای تماس کافی است نام مخاطب را وارد کنیم نه شماره تلفن را.
هر دامنه شامل دو بخش می باشد:
- نام دامنه اسمی منحصر به فرد است که صاحب سایت آن را انتخاب کرده و به ثبت می رساند.
- پسوند که بعد از نام دامنه می آید و با یک نقطه از آن جدا می شود مانند raiatec.com
پسوند com. مخفف commerce یا تجاری است و پسوند ir. برای سایت های ایرانی استفاده می شود.
–
پایگاه داده چیست؟
در دنیای آی تی database یا پایگاه داده به مجموعه ای از داده های کامپیوتری گفته می شود که در جداولی با ساختار منظم ذخیره و دسته بندی شده اند. این اطلاعات شامل فایل هایی است که روی سخت افزار سرورها ذخیره شده و توسط نرم افزارهای مدیریت پایگاه داده اطلاعات مورد نظر کاربر را به او ارائه می دهند.
به عنوان مثال یک سامانه بانکی را در نظر بگیرید که می بایست اطلاعات مشتریان شامل مشخصات مشتری و همچنین اطلات حساب آنها را ذخیره و مدیریت نماید. این اطلاعات توسط نرم افزارهای مدیریت دیتابیس در جداولی با ساختار منظم بر روی سخت افزار سرور ذخیره می شود.
وظیفه این نرم افزارها دریافت درخواست کاربر و به روز رسانی اطلاعات بر روی سرور و برگرداندن اطلاعات درست و مجاز به کاربر می باشد.
به عنوان مثالی دیگر می توان به اطلاعات هویتی مردم در سامانه ثبت احوال کشور اشاره کرد که در یک پایگاه داده ذخیره می شود.
مثالهای بالا نمونه هایی از ذخیره اطلاعات بزرگ در پایگاه داده بود ولی باید به خاطر داشته باشید برای ذخیره هر نوع اطلاعات بر روی سرور اعم از کوچک یا بزرگ حتی ذخیره یک نام و یا یک متغیر نیاز به پایگاه داده یا database داریم.