برنامه نویسی چیست؟

  • May 18, 2022 1:39 pm

برنامه نویسی چیست؟

      اگر بخواهیم در یک جمله برنامه نویسی را تعریف کنیم باید بگوییم برنامه نویسی روش حل مسئله با کامپیوتر است. یعنی اینکه ما با دانش برنامه نویسی بتوانیم اطلاعات خام یا دیتا را وارد کامپیوتر کنیم و با دستوراتی که به آن می دهیم کامپیوتر اطلاعات را پردازش کرده و خروجی مورد نظر ما را ارائه دهد.

      با توجه به اینکه کامپیوتر ها با صفر و یک کار می کنند ولی انسانها با زبان محاوره ای سخن می گویند نیاز است برای ارتباط با کامپیوترها و استفاده از قدرت پردازشی آنها از دستورالعمل هایی استفاده کنیم که همان زبانهای برنامه نویسی هستند.

      به عنوان مثال اگر ما بخواهیم یک کامپیوتر مجموع دو عدد را برای ما محاسبه کند می بایست با استفاده از یک زبان برنامه نویسی اطلاعات زیر را وارد کرده و خروجی را مشاهده نماییم:

 

$a=4;
$b=9;
echo $a+$b;
flesh

13

      کدهای بالا یک مثال ساده با استفاده از زبان php است. ابتدا ما دو عدد را در متغیرهای a و b ذخیره کرده سپس با استفاده از عملگر + آنها را با هم جمع کرده و در آخر با دستور echo حاصل جمع را به خروجی فرستاده ایم.

      نمونه بالا یک مثال برای درک فرایند برنامه نویسی با کامپیوتر بود ولی اهمیت برنامه نویسی زمانی مشخص می شود که ما نیاز به پردازش اطلاعات فراوان در زمان کم و با دقت بالا داریم که از توان انسان خارج است.

مقدمات برنامه نویسی

      انتخاب زبان برنامه نویسی همواره دغدغه علاقه مندان بوده است.

بهترین زبان برنامه نویسی چیست؟

از کجا باید شروع کنم؟

پیش نیازهای برنامه نویسی چه چیزهایی هستند؟

در آمد کدام زبان بیش تر است؟

یادگیری کدام زبان آسان تر است؟

      اینها سئوالاتی هستند که در شروع کار با آنها رو به رو هستیم. در انتخاب زبان برنامه نویسی چند نکته اهمیت زیادی دارد که به آنها اشاره می کنیم. 

      اول از همه اینکه باید در نظر داشته باشیم اساس و منطق همه زبانهای برنامه نویسی یکی است و تفاوت فقط در سینتکس و نحوه نوشتاری آنها می باشد و با یادگیری یک زبان انگار که با همه زبانها آشنا شده ایم. در نتیجه در انتخاب زبان زیاد وسواس نداشته باشید. بر اساس علاقه خود یک پروژه را شروع کرده و تا انتها ادامه دهید تا به یک زبان مسلط شوید. این پروژه می تواند طراحی یک وبلاگ یا وبسایت باشد یا یک برنامه دسکتاپ مثلا یک بازی یا غیره. 

      شما در مسیر ساخت اولین برنامه خود با ابزارهای برنامه نویسی آشنا می شوید و به باگها و ارورهایی برخورد می کنید که حل کردن آنها باعث افزایش مهارت و دانش شما می شود. قدرت شما بیشتر شده و به سمت پروژه های بعدی گام برمی دارید.

      وقتی که شما به یک زبان تسلط پیدا کردید بعداً به راحتی و در زمان بسیار کمی می توانید زبان دیگری را یاد گرفته و استفاده نمایید. پس زحمت شما در یادگیری اولین زبان به هدر نخواهد رفت.

      مورد بعدی پیش نیازهای برنامه نویسی است که می خواهیمدر مورد آن صحبت کنیم.

      برای شروع برنامه نویسی شما نیاز به دانش اولیه ای از ریاضیات و زبان انگلیسی دارید. برای کار با آرایه ها ، متغیرها و ثوابت همچنین مفاهیم اولیه عبارات منطقی ریاضیات دبیرستان کافی است.

      نقش زبان انگلسیی در یادگیری برنامه نویسی انکار ناپذیر است. با توجه به اینکه اکثر مستندات به زبان انگلیسی است شما برای یادگیری و همینطور رفع اشکالات و دیباگ برنامه هایتان نیاز به سرچ در اینتر نت و استفاده از منابع انگلیسی دارید.

      البته جای نگرانی نیست. با توجه به ابزار google translate که عصای دست برنامه نویسان غیر انگلیسی زبان است این مشکل نیز رفع شده و به تدریج زبان انگلیسی شما نیز تقویت می شود.

      مورد دیگری که باید در نظر بگیرید صبر و حوصله فراوان است. در مسیر یادگیری یرنامه نویسی هیچگونه راه میان بری وجود ندارد و در زمان کوتاه کسب درآمد نمی کنید. باید پله ها را یکی یکی طی کرده و به دانش و مهارت خود بیافزایید. بعد از کسب مهارت به درآمد نیز می رسید.

      یک کامپیوتر با قدرت متوسط ، یک اتاق آرام یک صندلی راحتی ( ترجیحاً یک کاناپه که بتوانید روی آن دراز بکشید 😀  ) یک هدفون خوب و یک فلاسک چای هم ابزار کار شماست. 

      خب از کجا شروع کنیم؟ شما هر زبان برنامه نویسی را که بخواهید شروع کنید ابتدا باید HTML ، CSS و جاوا اسکریپت را یاد بگیرید اجباراً !

      حالا اینها چی هستند؟

HTML و CSS زبان نشانه گذاری هستند و برای نمایش محتوای صفحات وب از آنها استفاده می شود. 

HTML مخفف Hyper Text Markup Language است به معنی زبان نشانه گذاری فرامتنی و اسکلت و ساختار اصلی تمامی سایت ها می باشد.

CSS نیز یک زبان نشانه گذاری است که وظیفه آن شکل دهی به عناصر HTML می باشد. از چیدمان عناصر گرفته تا رنگ و ساز فونتها همگی با CSS شکل می گیرد.

اگر HTML را به اسکلت ساختمان تشبیه کنیم ، CSS عبارت است از نازک کاری ساختمان مانند نما ، سفیدکاری ، درب و پنجره ، رنگ و غیره.

توجه داشته باشید که HTML و CSS زبان برنامه نویسی نیستند بلکه زبان نشانه گذاری و قالب بندی متن و محتوای وبسات ها می باشند.

آشنایی با جاوا اسکریپت نیز قبل از انتخاب زبان برنامه نویسی ضروری است. جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی است که از آن در ساخت اپلیکیشن ها و سایت ها ی تعاملی استفاده می شود و وظیفه آن دادن منطق به HTML و CSS است.

زبانهای رایج برنامه نویسی

      برای انتخاب زبان برنامه نویسی مناسب می بایست بر اساس زمینه فعالیت خود زبان مناسب را انتخاب نمایید. به عنوان مثال اگر هدف شما برنامه نویسی موبایل باشد یا اینکه علاقه مند به طراحی ربات هوشمند و یا علم داده باشید انتخاب شما متفاوت خواهد بود.

      در زیر لیست چند برنامه پر طرفدار در سال 2022 به همراه معرفی مختصر آنها می پردازیم.

      ۱) پایتون : Python یک زبان برنامه نویسی چند منظوره است و محبوبیت آن به دلیل یادگیری آسان و کتابخانه ها و فریمورک های وسیع می باشد. همچنین به دلیل جامعه بزرگ استفاده کنندگان و فرومهای متعدد فعال دسترسی به منابع آموزشی و رفع اشکال آسان می باشد.

      پایتون طیف گسترده ای از برنامه ها از جمله طراحی وب ، هوش مصنوعی ، خدمات مالی و علم داده را پوشش می دهد.

      ۲) جاوا اسکریپت : جاوا اسکریپت محبوب تریت زبان برنامه نویسی برای ساخت وبسایت های تعاملی است. جاوا اسکریپت ، HTML و CSS سه رکن اصلی ساخت وبسایت ها می باشند.

      ۳) سی شارپ : #C یکی از محبوب ترین و پر کاربرد ترین زبانهای حال حاضر دنیاست. از زبان #C می توان برای ساخت برنامه های تحت وب ، برنامه های موبایل و برنامه های تحت ویندوز( دسکتاپ ) استفاده کرد.

      ۴) جاوا : جاوا یکی از محبوب ترین زبانهای برنامه نویسی دنیاست و به دلیل چند سکویی بودن ( Cross Platform ) و همچنین پشتیبانی از شیء گرایی مورد توجه استفاده کنندگان بسیاری در دنیا می باشد.

      علیرغم تشابه اسمی جاوا هیچ گونه ارتباطی با جاوا اسکریپت ندارد و جاوا اسکریپت همانطور که از اسمش بر می آید یک زبان اسکریپت نویسی است که برای نوشتن برنامه های سمت کلاینت و در مرورگر استفاده می شود.

      ۵) سی : C قدیمی ترین و پرکاربرد ترین زبان برنامه نویسی در میان زبان های خانواده می باشد. به همراه پایتون و جاوا پایه ای مناسب برای یادگیری برنامه نویسی می باشد. به عنوان یکی از اولین زبانهای برنامه نویسی توسعه یافته به شمار می رود که به عنوان پایه ای برای برای نوشتن زبان های مدرن تر مانند پایتون ، PHP و Ruby عمل کرده است. همچنین اشکال زدایی ، تست و نگهداری زبان آسان است. زبان C d یک زبان سطح پایین ( نزدیک به زبان ماشین ) بوده و دسترسی مستقیم به حافظه را فراهم می کند.

      ۶) ++C : سی پلاس پلاس نسل جدید زبان بوده و هدف از ارائه آن ارتقا و بهبود زبان می باشد.

++C یک زبان برنامه نویسی شیء گرا است که ساختاری واضح به برنامه ها می دهد. همچنین با اکان استفاده مجدد از کد هزینه های توسعه را کاهش می دهد. یادگیری آن آسان است و به علت جامعه بزرگ استفاده کنندگان دسترسی به منابع آموزشی زیاد می باشد.

      ۷) PHP : یک زبا ن برنامه نویسی منبع باز است که در سال ۱۹۹۰ میلادی ساخته شده است. بسیاری از توسعه دهندگان وب یادگیری PHP را ضروری می دانند زیرا در بیش از ۸۰٪ از وبسایت ها از جمله فیس بوک و یاهو از آن استفاده می شود.

      از زبان PHP عمدتاً برای نوشتن اسکریپت های سمت سرور استفاده می شود. 

      PHP یک زبان نسبتاً آسان برای یادگیری بوده و به دلیل وجود منابع آموزشی فراوان و انجمنهای پشتیبانی زیاد دسترسی به پاسخ سئوالات آسان است.